Home

Mikkelin tuukkalan muinaispuku

Tuukkalan muinaispuku - Kansallispuvuss

 1. Useimmiten viitta oli bataviatoimikassidoksista kangasta, muodoltaan suorakaide. Maskun pukuun kuuluva viitta on kooltaan n. 100 x 172 cm, joskin Maskun puvun viittaa on sanottu poikkeuksellisen kookkaaksi. Yleensä viitan pituus ilman hapsuja oli noin puolitoista metriä ja leveydeltään alle metrin. (Riikonen 1990, 107; Ken kantaa Kalevalaa 1985, 39.)
 2. Hautalöytöjen perusteella vuonna 1994 rekonstruoitiin Mikkelin seudun muinaispuku. Kyyhkylän kalmisto © Leena Hangasmaa Tuukkalan kaivauksia MKM Juoneennurmen hopearisti MKM..
 3. Mikroskoopilla voi päätellä myös jotakin tutkittavana olevan kuidun väristä. Suurinta osaa kasviväreistä ei voi todeta kemiallisin keinoin, joten värityksen tulkinta on useimmiten mikroskoopilla tehtyjen silmämääräisten havaintojen varassa. Vain indigo, värimorsingosta (Isatis tinctoria) tai Intian luonnonindigosta saatava sininen kasviväri, ja alitsariinihappo, värimatarasta saatava punainen väri (Tunkkari 1995.), voidaan kemiallisesti tunnistaa liuotuskokein. Käytetyistä väreistä voi saada tietoja myös kansanperinteestä; kuituja, jotka on värjätty nykyaikana kasvivärein, voidaan vertailla hautalöytöjen tekstiileihin. Kuitenkin värinmääritys on paljolti arvailua, sillä väri on saattanut muuttua maassa ollessaan. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 6; Tomanterä 1978, 56-58.)
 4. You have made the following selection in the MAPS.ME map and location directory: the hospital Mikkelin Keskussairaala at the address: Finland, Eastern Finland, Mikkeli out of 160863 places

Mikkelin naapurikunnat ovat Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pieksämäki, Puumala ja Savitaipale. Mikkeli sijaitsee Vuoksen vesistön ja Kymijoen vesistön välisellä vedenjakajalla Ken kantaa Kalevalaa, 1985: "Ken kantaa Kalevalaa" 1835 Kalevala 1985. Kalevala Koru Oy:n ja Museoviraston näyttelyjulkaisu. Martinpaino 1984 Mielenkiintoisin ja näkyvin yksityiskohta esiliinoissa kuitenkin on pronssispiraalikoristus. Kuten spiraalikoristelua käsittelevässä luvussa on selostettu, sitä alettiin käyttää Länsi-Suomen alueella 900-luvulla, ja tällöin naisen puvun ensimmäisenä spiraalikoristeltuna kohtana olivat nimenomaan esiliinan kulmat. Nämä esiliinan kulmakoristeet muodostuivat säteittäin kulman ympärille sijoitetuista spiraaleista, joiden väliin, vaakatasoon, kiinnitettiin spiraalit siten, että muodostuva kuvio oli tähtimäinen tai viuhkamainen. Kulmakoristeiden jälkeen vanhimpana spiraalikoristemuotona voidaan pitää esiliinan helmaan ja reunoihin ommeltua spiraaliriviä. (Lehtosalo-Hilander 1978, 243-245.)

Itä-Suomessa esiliinojen koristelu sen sijaan oli ristiretkiajallakin runsasta. Kaunein ja runsain esimerkki on Kaukolan Kekomäestä löydetty hakaristikuvioinen esiliinan helmakoriste, joka oli parikymmentäsenttiä korkea. Koko helman levyinen spiraalikoriste oli valmistettu erikseen ja ommeltu valmiina esiliinakankaalle. Näin runsas koristelu ei suinkaan ollut yleistä. Useimmiten koristelu oli yksinkertaisempaa. Esimerkiksi Tuukkalan puvun esiliinan helmassa ja taitteessa on laajan C-kirjaimen muotoinen koriste, joka on leveimmillään ehkä noin 3 cm. Esiliinan kulmakoristeita ei itäsuomalaisista hautalöydöistä ole. Sen sijaan itäsuomalaisten esiliinojen helmassa oli usein villahapsuja. (Schvindt 1893, 118-119; Lehtosalo-Hilander 1984, 60-61) Hapsureunaiseen esiliinaan ommeltiin pronssispiraalikoristeet, lähinnä kai tekijän maun mukaan, sillä Tuukkalan haudoista monet olivat hajonneet niin paljon etteivät esiliinojen spiraalikoristeet olleet säilyneet. Sen sijaan haudassa 26, jota Heikel oli muuten pitänyt mallinaan, oli hyvin säilynyt esiliinan spiraalikoriste, mutta jostakin syystä Heikel ei ollut tätä koristetta pukukuvaansa piirtänyt, eikä tämä koriste päässyt siten myöskään siirtymään Tuukkalan pukuun. (Lehtosalo-Hilander 1984, 28-32.)

2.2. Kaivauksilla saatu materiaali

Nauhojen materiaalina oli yleensä lampaanvilla. Lautanauhojen kuteena on usein saattanut olla myös nokkos- tai pellavalanka. Sininen on väreistä ollut nauhoissa suosituin, punainen on ollut lähes yhtä yleinen. Myös vaaleaa, joko keltaista tai luonnonvalkoista on runsaasti käytetty. Musta, vihreä ja ruskea ovat olleet harvemmin nauhoissa käytettyjä värejä. Yleensä lautanauhoissa ja leveissä palmikoiduissa ristikkonauhoissa on kolme väriä. Yksinkertaisemmat palmikkonauhat ovat yleensä yksivärisiä. (Sarkki 1979, 86-89.) Tuntuu todennäköiseltä, että samaan nauhaan on valittu värejä jotka eroavat toisistaan tarpeeksi paljon, jotta kuvio erottuisi selkeänä. Rautakauden keramiikka esittelee nimensä mukaisesti rautakauden keramiikkaa runsain kuvin ja kartoin. Sivu kuuluu Helsingin yliopiston arkeologian laboratorion ylläpitämään sivukokonaisuuteen, jolla käsitellään Suomen esihistoriallista keramiikkaa perinpohjaisesti. Värisuunnitteluohjelma. Talotarinat. Kurkista Kimarien Mikkelin Asuntomessutaloon 2017. Talopaketin suunnittelu. Talon rakentaminen Siirry navigaatioon Siirry hakuun. Tuukkalan puku on muinaispuku, joka on vuonna 1930-luvulla tehty rekonstruktio Mikkelin Tuukkalan kalmistosta löytyneestä puvusta. Tuukkalan puku perustuu todennäköisesti haudan numero 26 löytöihin.[1] Puvun valmistamiseen saatiin aloite Elsa..

Mikkeli - Wikipedi

Suomi: Naisen muinaispuku Mikkelin Tuukkalan löytöjen mukaan

Löytöjen tuhoutumista saattaa tapahtua myös kaivaustilanteessa. Kosteassa maassa, viileässä lämpötilassa vuosisatoja olleet materiaalit joutuvat kaivausten aikana verrattain nopeasti kuivaan, lämpimään ilmaan. Tämä olosuhteisen muutos jättää jälkiä löytöihin. Siksipä kaikki mahdolliset detaljit pyritään dokumentoimaan heti, kentällä, joskin informaatiota saattaa kadota dokumentoinnin aikanakin. Ihanteellista olisikin saada varsinkin tekstiilejä sisältävät haudat kokonaisina laboratorioon, jossa maamöykyt voidaan purkaa säilymiselle otollisissa olosuhteissa. (Lehtosalo-Hilander 1982a: 6.) Mikkelin Musiikkijuhlat. Festspielhaus Baden-Baden. Royal Concertgebouw Orchestra Etsitkö yrityksen Mikkelin kaupunki Tuukkalan päiväkoti tarkempia tietoja. Mikkelin kaupunki Tuukkalan päiväkoti sijaitsee kunnassa Mikkeli, alueella Etelä

Päänauhan nastat - Mikkelin Tuukkalan puk

Värjäys voi tapahtua eri työvaiheissa. Voidaan värjätä kuidut ennen kehräystä, langat kehräyksen jälkeen, värjätä valmis kangas tai jopa valmis pukine. Rautakaudella lienee pääsääntöisesti värjätty langat ennen kankaan kutomista. Piilota/näytä menu. Mikkelin Elokuvateatterit Handelsbanken on vahva pankki, jossa palvellaan. Meillä saat henkilökohtaisen yhteyshenkilön, joka keskittyy sinuun ja tarpeisiisi eri elämäntilanteissa Lehtosalo-Hilander, P-L. 1982a: Euran puku ja sen edeltäjät. Euran muinaispukutoimikunta, Eura. Eura.

Ommeltavat saumat ommeltiin luonnollisesti käsin. Silmäneulat olivat rautaa tai pronssia, silmäpäästään litteitä. Ompelulankana oli joko yksin- tai kaksinkertainen rihma. Schvindt kuvaa Karjalan hautalöytöjen tekstiileissä olevien saumojen ompelua harvaksi. Kohdat, joista kangasta oli leikattu, ja josta se saattaisi purkaantua, oli yleensä päärmätty. Kankaan laita käännettiin kaksin kerroin ja ommeltiin yhteen niin, että leikattu reuna jäi kankaan poimuun. Näitä leikattuja kohtia olivat esimerkiksi kaulus. Joskus kauluksen päärmeen vahvikkeeksi saatettiin laittaa nyöri poimun sisään. (Schvindt 1893, 136, 156.) Poliisilla ei ole aihetta epäillä, että Mikkelin Tuukkalassa sunnuntaina sattuneeseen kuolemantapaukseen liittyisi rikosta. Poliisi ei epäile rikosta Mikkelin Tuukkalassa sunnuntaina.. Keltaisia värejä saa myös liekokasveista ja kanervasta. Vihreitä värisävyjä syntyy mm. nokkosta ja kuusenhavuja käyttämällä ja ruskeita saa sammaleista. (Lehtosalo-Hilander 1984, 7-8.) Myös sieniä saatettiin käyttää värjäämiseen. Näitä väriaineita ja eri puretustapoja yhdistelemällä syntyy laaja värikirjo. Muiden värien, kuin kirkkaansinisen ja -punaisen yleisyydestä on vaikea sanoa mitään värinmäärityksen vaikeuden vuoksi. Itsestäänselvää kuitenkin on, että myöhäisrautakaudella oli käytössä suuri määrä erilaisia kasvivärejä, joita myös käytettiin. Rautakautisiin pukuihin käytetty lampaanvilla on jossakin määrin poikennut nykyisten lampaiden villasta. Rautakaudella kasvatettujen lampaiden villa oli pitkäkuituisempaa kuin nykyisten Suomessa kasvatettujen rotujen villa. Tällainen pitkäkuituinen villa sopii erityisen hyvin alapainoisella värttinällä kehräämiseen. Alapainoisella värttinällä syntyy helpoimmin z-kierrettyä eli myötäpäivään kiertyvää lankaa. Z-kierretty lanka kertautuu itsestään s-kerratuksi. Suurin osa myöhäisrautakauden tekstiililöydöistä onkin z-kierretyistä langoista tehtyjä, jos kerrattuja, niin s-kerrattuja. Joskus lampaanvillaan on saatettu sekoittaa myös muiden eläinten karvoja. (Kirves 1995, 8-9; Riikonen 1990, 36-38.) (Liite 2.)

Muinaispuku – WikipediaKansallispukujen osto ja myynti - Nuorisoseurat Satakunta

Siispä käsittelen kenkiä ja jalkineita tässä kappaleessa ylimalkaisemmin kuin miesten asustusta käsittelevässä luvussa, koska nykyisillä tiedoilla jalkineista voidaan olettaa, etteivät miehen ja naisen käyttämät jalkineet eronneet kovin paljoa toisistaan, ja jo aiemmassa luvussa kenkiä on käsitelty siinä laajuudessa kuin ylipäätään on mahdollista. Ponsse is one of the leading manufacturers of forest machines. Innovative and reliable forest machines for all conditions. Also spare parts, maintenance and trade-in machines

Tutkielma käsittelee suomalaista muinaispukua eli viikinki- ja ristiretkiajalla käytettyä vaatetusta, josta on tehty 1900-luvulla pukurekonstruktioita. Esittelen, miten saadaan tietoa esihistoriallisesta vaatetuksesta, miten tekstiililöytöjä analysoidaan ja miten lopulta tehdään pukurekonstruktio. Esittelen myös muinaispuvun eri osat ja jonkin verran esihistoriallisia työtapoja. Lopuksi luon katsauksen suomalaisiin muinaispukurekonstruktioihin ja niiden historiaan. Itä-Suomen naisten peploksia ei ristiretkiajalla kiinnittänyt kumpikaan länsisuomalaisista solkityypeistä, vaan käytössä olivat soikeat kupurasoljet, jotka erosivat pyöreistä paitsi muotonsa, myös ornamentiikkansa puolesta. Kun länsisuomalaiset pyöreät soljet oli koristeltu tappi- ja nauhakoristein, itäsuomalaiset soikeat kupurasoljet oli koristeltu akanthus-kuvioin ja muin itäisen kasviornamentiikan inspiroimin nauhakuvioin. (Kivikoski 1967, 263-264.) (Liite 4, kuva 1.)

Suomalainen muinaispuku - myöhäisrautakautinen vai nykyaikainen

Käytetyt olkasoljet vaihtelivat ajan ja paikan mukaan. Vanhimmat rekonstruoidut muinaispuvut, eli viikinkiajalle ajoittuvat Euran ja Kaarinan puvut ovat kumpikin länsisuomalaisia pukuja, joiden olkasolkina ovat Länsi-Suomen viikinkiajalle tyypilliset pyöreät pronssiset kupurasoljet. Viikinkiaikaisia, tappikoristeisia kupurasolkia on pidetty suomalaisena työnä, vaikka soljissa näkyykin germaanisen nauhaornamentiikan vaikutus. Näitä solkia on valmistettu sarjatyönä, ja Suomen alueen ulkopuolelta löydettyjä tappikoristeisia, pyöreitä kupurasolkia pidetäänkin suomalaisina vientituotteina. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 19-23; Ken kantaa Kalevalaa 1985, 9; Kivikoski 1967, 193-195.) (Liite 4, kuva 1.) Mikkelin asuntomessualue sijoittuu Savon synnyinseudulle Porrassalmen museotien ja Saimaan Alueella on mm. kuuluisa Tuukkalan rautakautinen kalmisto ja se on ollut varhaisen hallintopitäjän.. Suomen Teollisuus-Kauppa alkoi myydä valmiita Aino-pukuja ja niiden materiaaleja. Kansallispukuharrastajat ompelivat pukunsa useimmiten ainakin osittain itse, mikä johti ylilyönteihin ja vääristymiin. Suuritöiset pronssikierukkakoristeet saatettiin korvata koristenauhoin tai metallilankapujotuksin ja jopa pellinpaloin. Esiliina katosi joistakin puvuista kokonaan ja sen tilalle liitettiin metallinastakoristeinen vyö. Huntu saatettiin korvata modernimmilla kansanpäähineillä kuten sorokalla. Aino-pukua valmistetaan yhä, mutta se on muuttunut täydelliseksi fantasiapuvuksi, eikä sitä enää tulisi pitää muinaispukuna. (Kaukonen 1972, 30-35; Lehtosalo-Hilander 1984, 19.) Lautanauhan tekoa aloitettaessa loimilangat pujotetaan laudan kulmissa olevien reikien läpi ja laudat asetetaan rinnakkain. Loimilangat kiristetään päihin kiinnitettävien tukien avulla. Kun lautoja kierretään neljänneskierros, syntyy loimilankojen väliin aukko, josta kude pujotetaan. Jälleen lautaa kiertämällä aukko sulkeutuu ja jättää kuteen väliinsä, ja avaa jälleen uuden aukon, josta kude pujotetaan. (Sarkki 1979, 10-14.) Löydetyt myöhäisrautakautiset tekstiilit ovat useimmiten lampaanvillaa. Nahasta, pellavasta, turkiksista, silkistä ja muista materiaaleista on löytöjä, mutta vähemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä olisi välttämättä käytetty aina vähemmän kuin villaa; pellava ja silkki ovat helpommin hajoavia materiaaleja kuin villa, joka säilyy maassa varsin hyvin oltuaan kosketuksissa pronssikorujen erittämään kuparisuolan kanssa. Nahkaa ja turkiksia taas on harvemmin koristeltu pronssilla.

94 parasta kuvaa: Kansallispuku - muinaispuku - 2020 Puvut, Folk ja

Vuonna 1899 Schvindt julkaisi Koti ja yhteiskunta-lehden käsityöliitteessä ohjeet muinaissuomalaisen naisenpuvun tekoa varten. Ohjeet perustuivat ilmeisesti suurelta osin arpajaiskuvaelmaa varten tehtyjen pukujen ohjeisiin, sillä mm. näyttämöpuvun ja ohjeet värivalinnat olivat samat. Puku sai juhlapukuna valtavan suosion ja kansan parissa nimen "Aino-puku". Se nostettiin vuosisadan vaihteessa yhdeksi kansallispuvuksi muiden kansallispukujen rinnalle. (Kaukonen 1972, 30-35; Lehtosalo-Hilander 1984, 19.) Tunkkari, A. 1995: Menneisyyden vaatettaminen vaatii paljon tietoa ja taitoa. Itä-Häme. 22.9.1995. Rautakausi on Museoviraston ylläpitämä rautakauden historian opetussivu. Sivulla on kuvia rautakautisista esinelöydöistä ja perustiedot rautakaudesta Suomen alueella. Sivulla on myös muutama kuva muinaispuvuista. Sivu kuuluu Suomen esihistoria -opetuspakettiin, joka antaa perustiedot Suomen esihistoriasta.

On myös muistettava, että se, mitä nykyaikana pidämme muinaispukuna, onkin itseasiassa nykyajan luoma käsitys muinaispuvusta. Mikään rekonstruoitu muinaispuku, vaikka kuinkakin tarkkaan tehty, ei ole myöhäisrautakautinen puku, vaan tällä hetkellä hallussa pitämämme tiedon mukaan tehty ennallistus, tiedon yhteenveto. Tämä "muinaispuku" on yhtä lailla omasta ajastamme riippuvainen kuin kaikki muukin, mitä tässä ajassa teemme. Danske Bank on moderni pohjoismainen pankki, jossa voit hoitaa pankkiasiasi juuri niin kuin sinulle sopii. Tutustu palveluihimme ja tule asiakkaaksi Muinaispuku ei ole kansallispuku vaan arkeologisiin hautalöytöihin perustuva, viikinki- tai Mikkelin Tuukkalassa löydettiin 1880-luvulla ristiretkiajan hautoja. A.O. Heikel julkaisi 1889 Tuukkalan vaimon..

LähiTapiola on vakuutusyhtiö, josta saat sekä vakuutukset että säästämisen ja sijoittamisen palvelut itselle, perheelle tai yritykselle. Tervetuloa Vaatteen valmistaminen kaikkine vaiheineen oli niin monimutkainen prosessi, ettei pienintäkään materiaalinpalaa voinut heittää hukkaan. Kangas oli epäilemättä arvokkaampaa kuin nahka, sillä lampaanvillan saattaminen kankaaksi on vaikeampaa kuin raakavuodan muokkaaminen käyttönahaksi. Vaatteita käytettiin niin kauan kuin voitiin ja todennäköisesti jäljelle jääneitä materiaalin kappaleita käytettiin rätteinä ja siteinä kunnes niistä ei ollut mitään jäljellä. Nykypäiviin säilyneet kangaspalaset ovatkin poikkeuksellisia monessa suhteessa. Toisaalta ne ovat poikkeuksellisia pelkästään sillä perusteella, että ne ovat säilyneet, toisaalta siksi, että esihistorialliselle ajalle ajoitetuista tekstiilifragmenteista lähes kaikki ovat hautauksista peräisin. Täten löydetyt tekstiilifragmentit ja niistä mahdollisesti rekonstruoidut puvut eivät välttämättä edusta yleisimpiä kangaslaatuja tai tavallisinta pukeutumista. Vainajathan useimmiten haudataan parhainta päällään, joissakin tapauksissa jopa rituaaliasuissa, joita ei ole koskaan elävänä käytetty. Mikkelin keskussairaala. www.esshp.fi İddaa, canlı maç sonuçları, iddaa canlı skor, iddaa maç skorları, iddaa programı sonucları.. Tuukkalan puvun korusto kuitenkin uusittiin vuonna 1964. Hopeinen hevosenkenkäsolki siirtyi pysyvästi kaulalta viittaan ja paidanhalkion kiinnikkeeksi laitettiin pyöreä kasviornamentoitu hopeasolki,joka oli yhdistetty ketjulaitteeseen. Ketjunkatajiksi laitettiin kaksi samanlaista ristimäistä ketjunkantajaa, ja toinen korvakeputki lisättiin. Rintaketju valmistettiin raudasta. Tuukkalan puvun uutta korutoisintoa tehtäessä pyrittiiin kopioimaan korusto mahdollisimman tarkasti haudan 26 koruston mukaan. Itse pukua ei tuolloin kuitenkaan uusittu. (Lehtosalo-Hilander 1984, 28-32.)

Kansallispuvussa в Instagram: «Tuukkalan muinaispuvun esiliinan

Kolmantena solkena länsisuomalaiset viikinkiajan naiset käyttivät usein rinnalle kiinnitettävää tasavartista solkea. Tämä tasavartinen solki oli usein yhdistetty ketjulla jompaankumpaan olkasolkeen. (Lehtosalo-Hilander 1984, 54-55.) Soljen tarkoitus oli todennäköisesti kiinnittää peploksen taite alla olevaan kankaaseen, sillä luultavasti edessä holtittomasti heiluva taite vaikeutti työskentelyä. Löydä täältä parhaat Lidl tarjoukset kaupungissa Lappeenranta sekä uusimmat mainoslehdet ja alennukset tuoteryhmässä Supermarket. ✅ Säästä Tiendeolla Turkiksilla saatettiin vuorata vainajan hauta, joten hautojen turkislöydöt ovatkin usein haudan vuorauksesta. Schvindt löysi Karjalan kalmistoista viitteitä siitä, että turkiksia olisi käytetty myös helmojen koristeena. (Schvindt 1893, 115, 135-136.) Voidaan pitää varsin todennäköisenä, että varsinkin talvella käytettiin turkkeja, turkiskintaita -jalkineita ja -lakkeja, vaikka jäänteitä tällaisista vaatekappaleista ei hautalöydöistä olekaan saatu, sillä Suomen alueen ilmasto vaatii talvisin varsin lämpimän vaatetuksen. Tuukkalan tilan B & B • Sijaitsee Haikolan kylässä Mikkelin Ristiinassa. Mikkelin keskustaan 20 km ja Ristiinan keskustaan 3 km. • Astuvansalmen kalliomaalauksille on 25 km, Brahenlinnan raunioille 5.. Mikkelin Jukurit

Mikkelin Palloilijat - Päiväkotifutis Tuukkalan kentällä Faceboo

 1. Viittakankaan eri suuntiin kiertyvät kudelangat tekevät kankaan pinnasta raidallisen - kudontatapa on varsin poikkeuksellinen. Myös rekonstruoidun viitan kulmissa on pronssiset kulmakoristeet. Viittaa kiinnittää eläinkuvioinen pronssisolki, joka on tunnettu myös Kalevala Korun mallistossa nimellä "Sudenpääsolki". (Maansalo 1996.)
 2. en kuluttanut niitä käytössä loppuun. Useimmiten tekstiili- ja nahkafragmentit ovat säilyneet niitä kantaneiden ihmisten yllä, toisin sanoen hautauksissa. Tällöin ih
 3. Suomalaisten muinaispukurekonstruktioiden historian voi sanoa alkavan vuonna 1893, jolloin Viipurilainen osakunta järjesti arpajaiset kansanopistotyön hyväksi. Arpajaisjuhlan ohjelmaan kuului historiallinen kuvaelma, jonka esiintyjät olivat pukeutuneet "muinaiskarjalaisittain". Pukujen ohjeet oli todennäköisesti suunnitellut Theodor Scvindt, joka oli 80-luvulla kaivanut karjalaisia muinaiskalmistoja. (Kaukonen 1972, 28-30.)
 4. Tll/laisia sollåa pidettiin J(J()()../uvun alussa naisenjuhlapuvussa (Tuukkalan pulal) pitllmilssll olkahametta paikoillaan. Tzeto/IJhde: Mikkelin pitlljlln historia Kaija Taslånen
 5. Pälsi, S. 1928: Puvustoaineksia Maskun Humikkalan kalmistosta. Suomen Museo 1928. Suomen muinaismuistoyhdistys, Helsinki. Helsinki. 71-79.
 6. Pälsi, S. 1936: Jalkineitten jäännöksiä rautakauden ruumishaudoissa. Suomen museo 1936. Suomen muinaismuistoyhdistys, Helsinki. Helsinki. 61-67.

2.3. Tekstiililöytöjen analysointi

Mikkelin Ristiinassa olevalta Tuukkalan tilalta löytyy asutusta jo 1500 luvulta. Kaidan Kunkun grillikota on rakennettu Tuukkalan tilalta puretun rakennuksen hirsistä Etelä-Savon Työterveyden Mikkelin Hallituskadun toimipisteessä palvelee yksityisvastaanotto, työterveyslääkärit ja -hoitajat. Porrassalmenkadun toimipisteessä on työfysioterapeuttien ja.. Yleisesti ottaen päähineistä on varsin vähän tietoja. Eniten tietoja on niin sanotusta varsinaissuomalaisesta kaarihunnusta, jonka muoto kuitenkin yhä perustuu suuressa määrin olettamuksille. Tämä päähine ei kuitenkaan ollut ainoa käytetty, ja kuten nimikin kertoo sitä käytettin varsin rajatulla alueella. Erilaisia värisävyjä samastakin kasvista on saatu myös käyttämällä erilaisia puretusaineita. Puretusaineina on käytetty esimerkiksi virtsaa, lipeää, metalleja ja alunaa. Näitä aineita on käytetty myös kankaiden valkaisuun, esimerkiksi virtsa on vanhastaan tunnettu valkaisuaine. (Tomanterä 1978, 56.)

3.1. Miehen ja naisen puku

Proseminaarityöni aiheena on suomalainen muinaispuku. Tarkoituksenani on esitellä toisaalta suomalaista pukututkimuksen tuloksia ja toisaalta naisten myöhäisrautakaudella käyttämän asukokonaisuuden perusmallia Suomen alueella. Malli on luotu pukututkimuksen perusteella. Kuvailen nimenomaan naisten käyttämää asustusta, koska miehen puvusta on säilynyt hyvin vähän tietoja. Pukukokonaisuutta on käytetty viikinki- ja ristiretkiajalla, jotka luvuin ilmaistuna ajoittuvat suunnilleen vuosiin 800-1150. Rautakaudella puvussa käytettiin erilaisia nauhoja moniin tarkoituksiin. Nauhat olivat kankaan päätöksinä, kuten edellä on selostettu, ne saattoivat olla pelkästään puvun koristeina helmoissa ja kankaan reunoissa ja puvusta irrallisina olevina nauhoina kuten vöinä - lautanauhavyöt olivat yleisimmät naisten käyttämät vyöt myöhäisrautakaudella. Erilaisia nauhatyyppejä olivat lautanauhat, nyörit ja palmikoidut nauhat, joista lautanauha on yleisimmin käytetty tyyppi. (Sarkki 1979, 64.) Päiväkotifutis Tuukkalan kentällä. Mikkelin Palloilijat is at Tuukkalan Kenttä. PäiväkotiFutis alkoi tänään Tuukkalan nurmikentällä!. Huippukelissä leikkejä ja pelejä! Huomenna jatkuu.. Lehtosalo-Hilander, P-L. 1980: Common Characteristic Features of Dress - Expressions of Kinship or Cultural Contacts. Fenno-Ugri et Slavi 1978. Helsingin yliopiston arkeologian laitos, moniste no. 22. Helsinki. Ulkoasiainministeriön monistamo. 243-260.

Tuukkalan riipus - Kauppapaikat

Muinais-Karjalainen puku ja etenkin sen virheellinen korusto on kuitenkin mukana surkuhupaisassa episodissa. Kalevalaisten naisten liitto halusi lahjoittaa ranskalaiselle Musee de l'Hommelle suomalaisen muinaispuvun. Alkuperäisenä tarkoituksena oli lahjoittaa kopio Kansallismuseossa olevasta Kaukolan puvusta, mutta jostakin syystä, mahdollisesti kustannussyistä, lahjoitettiinkin Muinais-Karjalan puku virheellisine korustoineen. Joitakin vuosia myöhemmin ranskalainen tutkija julkaisi analyysin muinaissuomalaisista koruista ja niiden valmistusmenetelmistä. Analyysi oli tehty pelkästään mainitun puvun koruston perusteella. (Lehtosalo-Hilander 1984, 40.) Jako vanhoihin ja uusiin pukuihin puolustaa paikkaansa siinäkin suhteessa, että vanhoja pukuja ei yleensä tehty yhden ainoan haudan aineiston perusteella, vaan koottiin aineistoa useasta haudasta. Uudet puvut on tehty kukin yhden haudan hauta-aineiston perusteella ja luovat siten eksaktimman kuvan vainajan vaateparresta.

Esiliina oli useimmiten bataviatoimikassidoksista villaa, useimpien muidenkin vaatekappaleiden tavoin. Kangas oli usein hienompaa ja ohuempaa kuin peploksen kangas. Värit olivat moninaiset: Euran puvun esiliina on kellanvihreä, Maskun sininen, Mikkelin punakeltainen. Vanhemmissa rekonstruktioissa eli Perniön, Tuukkalan ja Muinais-Karjalan puvuissa on luonnonvärinen, vaalea esiliina. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 30; Ken kantaa Kalevalaa 1985 42; Riikonen 104-106.) Huittisten hakasnappien yhteydessä säilyneet tekstiilit olivat lautanauhaa. Skandinaavinen vertailuaineisto kertoo, että kansainvaellusajalla käytettiin lautanauhaan kiinnitettyjä hakasia hihansuissa, päänteissä ja vöissä. (Heinonen 1954, 43-47) Ruotsin Högomista löydetty miehen hauta sisälsi tunikan, jossa oli lautanauhat ja hakaskiinnitys tiukkojen hihojen suissa. Helma oli koristettu lautanauhalla. Sama hauta myös todistaa, että hakasia käytettiin hihansuiden lisäksi myös housunlahkeissa. (Nockert 1991, 31-35.) Tällaista paitaa, jossa on hakaset hihansuissa, on todennäköisesti käytetty kansainvaellusajalla Länsi-Suomessakin, ehkä myöhempäänkin. Miehen pukuun kuului myös vyö, joka useimmiten oli myös puvun koristeellisin osa. Schvinditin Karjalassa tutkimissa haudoissa vyö oli useimmiten nahkaa, leveydeltään 1,5-2,5 cm. Vyönsolki oli joko pronssia tai rautaa. Usein nahkavyö oli koristeltu rauta- tai pronssinastoin. Vöihin saattoi kuulua myös hihnanjakajia ym. renkaita huotraa varten. (Schvindt 1893, 139-141.)

Karjalaiset naiset käyttivät myös sykeröä, eli hopealangasta punottua pääkoristetta. Tätä käytettiin todennäköisimmin hunnun kanssa siten, että hopealangasta tehty makkaramainen sykerö oli sijoitettu otsalle ja kiinnitetty huntukankaaseen neulalla. Sykeröitä on Suomen alueelta löytynyt noin seitsemän kappaletta, kaikki Itä-Suomesta, eikä voida tarkkaan sanoa, miten yleistä sen käyttö loppujen lopuksi oli. (Schvindt 1893, 124-125; Lehtosalo-Hilander 1984, 34, 38-39.) Mikkelin Tuukkalan kalmisto löytyi vuonna 1886, kun armeijan harjoituskenttää tasoitettaessa tuli Jo 1930-luvulla valmistunut Tuukkalan muinaispuku perustuu löyhästi Tuukkalan kalmiston löytöihin

Varsinkin viikinki- ja ristiretkiajalta on runsaasti ruumishautalöytöjä, joissa on tekstiilijäänteitä. Syynä tähän on ajan muoti, joka suosi runsaita korulaitteita ja kankaan pronssikoristeita. Pronssi oksidoituu maassa ollessaan ja kehittää ns. pronssihometta, joka on myrkyllistä ja suojaa siten kangasta mikrobien hyökkäyksiltä. Kangas onkin säilynyt parhaiten korujen ympärillä. Tästä syystä naisten asuista tiedetään huomattavasti enemmän kuin miesten puvuista - naisten puvut olivat runsaammin koristellut pronssikierukoilla ja koruilla kuin miesten. Lehtosalo-Hilander, P-L. 1984: Ancient Finnish Costumes. Suomen arkeoen seura, Helsinki. Vammala. Tuukkalan Tila B&B. Mäntyharjuntie 61, 52300 Ristiina, Finlandiya - Mükemmel konum - haritayı B&B Tuukkalan Tila'nın konukları mikrodalga fırın, buzdolabı ve elektrikli ocakla donatılmış ortak.. Kunto: K4. Kustantaja: Mikkelin Uusi Kirjansitomo. - Muinaiskarjalan puku - Perniön muinaispuku - Tuukkalan puku - Maskulainen muinaispuku 3000 €. Lisätiedot. Myydään erittäin vähänkäytetty Mikkelin Tuukkalan muinaispuku koruineen. Ommeltu käsin (80-luvulla) Vuorelman kaavojen mukaisesti. Koko 42. Puku on siisti ja erittäin hyvässä..

Aamiaismajoitusta - Tuukkalan tila, Mikkelin Ristiinass

 1. Viitta eli vaippa oli päällimmäisin vaatekappale, jota voitiin kantaa usealla eri tavalla. Useimpiin hautauksiin viitta on kuulunut, vainaja saatettiin kääriä viittaan tai peittää sillä. Viitta voitiin myös asettaa haudan vuoraukseksi. Viitta on myös erittäin käytännöllinen vaatekappale: se on muuntautumiskykyinen. Viittan voi pukea ylleen monella eri tavalla sään tai omien mieltymysten mukaan. Se voitiin kiinnittää vain toiselle olkapäälle soljella, sen voi kiinnittää edestä ja antaa kankaan roikkua selässä, siihen voitiin kääriytyä tai peittää pää kuin hunnulla. Viittaa voi käyttää jopa peittona. (Riikonen 1990, 107; Lehtosalo-Hilander 1984, 32, 63.)
 2. Find a Store. Home /. 5. Päänauhan nastat - Mikkelin Tuukkalan puku
 3. Ristiretkiajan läntiset rannerenkaat ovat olleet yleensä sirompia kuin edellisen kauden renkaat. Ne saattoivat ola tasaleveitä ja nauhamaisia tai sitten leveitä, päistään kapenevia. Yleensä niiden materiaalina oli hopea. (Kivikoski 1967, 234.)
 4. Lookup Finland Postal Code/Zip Code/Postcode of Address, Place & Cities in Finland. Finland Postal Code Map will display the nearby searched postal codes

Pellava on kauan tunnettu kuitukasvi, jota on viljelty Suomen alueella myöhäisrautakaudellakin. Pellava on ehkä kuitenkin ollut enemmän tai vähemmän ylellisyystuote, sillä ollakseen käyttökelpoista pellavakuitu vaatii enemmän työtä kuin lampaanvilla. Siten vain rikkaimmilla lienee ollut ylimääräistä työvoimaa pellavankasvatukseen uhrattavaksi. Mahdollista on myös, että pellava on ollut tuontituote. (Riikonen 1990, 36; Tomanterä 1978, 50.) Kuvaelmassa esiintyivät mies, nainen ja tyttö, joiden puvuista naisen pukua alettiin myöhemmin kutsua Aino-puvuksi. Naisen pukuun kuului valkoinen paita, vaaleansininen olkainhame, jonka helmat ja muut reunat oli koristeltu punavalkoisilla pirtanauhoilla, punainen esiliina, jonka helmassa oli pronssikierukkakoristeita sekä pari soikeita kupurasolkia, joita yhdisti ketju, johon oli kiinnitetty korvalusikka, tuluskivi, nahkakukkaro ja veitsi erillisillä keskiketjusta lähtevillä ketjuilla. Lisäksi pukuun kuului valkea huntu. (Kaukonen 1972, 28-30.) Länsi-Suomessa viikinkiajan naiset kantoivat kauloissan erilaisia pronssivartaista kierrettyjä kaularenkaita ja helminauhoja. Viikinkiaikaisissa hautalöydöissä on paljon värikkäitä lasihelmiä, jotka olivat ulkomaista tuontia. Pronssisia helmiä kenties osasivat kyläsepätkin valmistaa. Helminä käytettiin myös pronssispiraaleja. Helmiä saatettiin pujottaa nauhaan ja käyttää helminauhoina, mutta helmien väliin voitiin myös sijoittaa erilaisia riipuksia kuten pedonhampaita, muita amuletteja ja rei'itettyjä rahoja. Euran pukuun kuuluvassa kaulakäädyssä on arabialaisia rahoja ja Välimeren piirissä valmistettuja lasihelmiä. (Kivikoski 1967, 196-198; Lehtosalo-Hilander 1982a, 19-23.) Varsin suuri osa myöhäisrautakautisten tekstiililöytöjen kankaista on värjätty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ainakin rikkaimpien juhlavaatetus oli värikäs - parhaat vaatteethan puettiin ylle myös tuonpuoleiseen. Arkivaatteista ja köyhempien pukimista lienee suuri osa ollut myös värjäämättömiä. Toisaalta pronssikierukkakoristelu ja värikkäät lautanauhat saattavat tehdä harmaasta, värjäämättömästäkin kankaasta näyttävän ja äveriään näköisen. Tuukkalan tila. Etelä-Savossa Vihreän Kullan Kulttuuritien varrella sijaitseva Tuukkalan tila on vanha sukutila vuodelta 1710 Haikolan kylässä Mikkelin Ristiinassa

Mikä on muinaispuku? Muinaispuvut ovat hautalöytöjen pohjalta tehtyjä pukujen ennallistuksia eli rekonstruktioita. Mikkelin seudun puvun korusto on sama kuin Tuukkalan puvussa Rautakautiset ruumishautaukset, kuten monet muutkin arkeologisesti tutkittavat kohteet, löytyvät useimmiten kun maa-ainesta liikutellaan. Schvindtin tutkiman, Käkisalmessa sijaitsevan Suotniemen kalmiston ensimmäiset esineet löytyivät perunapeltoa tehdessä sekä hiekanotossa (Schvindt 1893, 1.) ja Euran Luistarin rikas kalmisto puolestaan tuli esiin viemäritöiden yhteydessä (Lehtosalo-Hilander 1982b, 7-8.). Täten kohteet ovat usein jo löydettäessä vahingoittuneet. Lisäksi kauan käytössä olleessa kalmistossa saattaa olla päällekkäisiä hautauksia, jolloin alla oleva hautaus on osittain tai kokonaan tuhoutunut, ja hautojen sisällöt ovat saattaneet sekoittua jo esihistoriallisella ajalla (Lehtosalo-Hilander 1982b, 89.). Monia näkyviä tai yleisesti tunnettuja hautoja ja kalmistoja on lisäksi saatettu yrittää ryöstää.

Myytävät asunnot Mikkeli: 721 kpl - Etuovi

Kaarinan puku perustuu Kaarinan Kirkkomäen viikinkiaikaisen haudan I/1950 tekstiileihin. Jaana Riikonen analysoi haudan tekstiilit vuonna 1989 valmistuneena pro gradu -työnään. Seuraavana vuonna alettiin valmistaa varsinaista pukua, jonka ensimmäinen versio valmistui vuonna 1991. Työryhmään kuuluivat mm. Riikonen itse, sekä Maskun pukua tekemässä olleet Riitta Lavonius ja Leena Tomanterä. Kuralan Kylämäessä ollaan parhaillaan tekemässä uutta versiota Kaarinan puvusta. Tässä versiossa kaikki langat kehrätään käsin, kudotaan pystykangaspuilla ja värjätään kasviväreillä, kun vuonna 1991 valmistuneessa versiossa langat kehrättiin koneellisesti ja värjättiin synteettisin värein mahdollisimman aidon näköisiksi. (Häyrinen 1991.) Pyöreisiin olkasolkiin liittyi useimmiten jonkinlainen ketjulaite. Olkasolkiin oli kiinnitetty ketjunkantajat, joiden yleisin tyyppi oli pronssista valettu, spiraalikuvioinen ketjunkantaja. Joskus, kuten Euran puvussa, ketjunkantaja saattoi olla myös taivutettua rautalankaa. Ketjunkantajia yhdistää rinnalla roikkuva pronssi- tai rautaketju. Ketjunkantajista saattaa sivulta lähteä ketju myös alaspäin roikkumaan. Kaarinan puvussa ei sivuketjuja ole, mutta Euran puvussa kummallakin puolella ketjulaitetta on sivuketjut. Sivuketjuissa saattoi sitten roikkua erilaisia riipuksia kuten kulkusia, korvalusikoita, taikakaluja, veitsiä tms. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 19-23; Kivikoski 1967, 193-195.) (Liite 4, kuva 2.) Tuukkalan Tila B&B Unelmien Talo&Koti valitsi Mikkelin asuntomessujen kodikkaimmat, romanttisimmat ja iloisimmat talot. Pehmeitä sävyjä ja yllättäviä yhdistelmiä - Unelmien Talo&Kodin messukierros Mikkelin..

Olen kiinnostunut pukuhistoriasta, ja niinpä minulle oli selvää, että tekisin proseminaarityöni pukuhistorian alalta. Alunperin aiheenani oli keskiajan pukeutuminen, mutta koska tästä aiheesta oli tietoja kovin vähän saatavilla, vaihdoin aiheeni suomalaiseen muinaispukuun. Aihe osoittautui monessa suhteessa erittäin antoisaksi. Materiaalia työtä varten oli saatavilla paljon, jopa niin paljon, että kaiken läpikäyminen tuntui ylitsepääsemättömältä urakalta. Ensihämmennyksen jälkeen materiaaliin perehtyminen alkoi sujua ja työn muoto hahmottua. Mikkelin muinaispuku valmistettiin pelkästään Tuukkalan kalmiston ristiretkiaikaisen haudan 26 pohjalta, toisin kuin edeltäjänsä Tuukkalan puku, johon oli aineksia otettu yhdestä jos toisestakin haudasta. Puku julkistettiin kesällä 1994, ja sen rekonstruktio perustuu Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin tutkimuksiin. (Väänänen 1994.)

Lautanauhan tekoon tarvitaan vähintään kaksi, yleensä useampia monikulmaisia litteitä levyjä, joiden kulmissa on reiät. Yleisin lautamuoto, joka on yhä käytössä esimerkiksi kouluissa on nelikulmainen. Laudan materiaali on yleensä puuta, mutta myös luisia ja metallisia on olemassa. (Sarkki 1979, 10-14.) Ihminen käytti esihistoriallisella ajalla pukimiensa valmistamiseen pääasiassa materiaaleja, jotka ovat hyvin helposti tuhoutuvia. Nämä materiaalit voidaan jakaa kahteen ryhmään: eläin- ja kasviperäisiin. Eläinperäisiä ovat tietenkin turkis ja nahka, mutta myös eläinkuidut, kuten villa ja silkki. Kasviperäisiä materiaaleja ovat kasvikuidut ja muut ainekset, kuten tuohi. Tuukkalan nurmikenttä. Urheilupuisto. Mikkelin kaupungin kirjaamo. Nuorisotilat. Tuukkalan nurmikentän koko on 65×100 m. Kentällä on pukukoppi, mutta ei valoja, vessaa eikä suihkua

Silkki ja brokadi ovat myöskin olleet ehdottomasti tuontitavaraa. Näistä materiaaleista on hyvin vähän löytöjä, ja onkin hyvin todennäköistä, että ne ovat olleet myöhäisrautakaudella harvojen koristuksia. Silkkiä on Euran Luistarissa löytynyt miehen haudasta, jonka silkki on tunikasta. Brokadinauhoja on löytynyt sekä Länsi- että Itä-Suomen kalmistoista, joskin Länsi-Suomessa brokadinauhat ovat löytyneet miesten haudoista, Karjalassa taas brokadi lienee naisten päähineistä. (Lehtosalo-Hilander 1984, 8-9.) Ristiretkiajalla Länsi-Suomessa naisten rintaa koristavat korut yksinkertaistuivat. Ketjulaite hävisi kokonaan ja pyöreiden kupuraolkien tilalla olkasolkina olivat pienet hevosenkenkäsoljet. Hevosenkenkäsoljet saattoivat olla pronssia tai hopeaa. Tällainen solkipari kiinnittää mm. Maskun ja Perniön puvun olkapäiltä. Usein olkapäillä olevan hevosenkenkäsolkiparin lisäksi keskellä rintaa oli myös pieni hevosenkenkäsolki, joka vastasi edellisen kauden puvun etumustaan kiinnitettyä tasavartista solkea. (Lehtosalo-Hilander 1984, 55.) (Liite 4, kuva 1.) Brand Gallery sijaitsee aivan Mikkelin keskustassa torin laidalla Kauppakeskus. Mikkelin ravirata on maan nopein ja radalla on juostu myös useita kansainvälisiä Toivotamme kaikki sydämellisesti tervetulleeksi asiantuntevaan ja palvelevaan Mikkelin Uuteen Apteekkiin, Kauppakeskus Akseliin. Meillä hoidat helposti kaikki apteekkiasiasi

Kirjaudu bonustilillesi ja tarkista saldosi: Käyttäjätunnus tai salasana on väärä Viikinkiajan kuluessa spiraalikoristeet runsastuivat. Kulmakoristeiden koko kasvoi ja niistä tuli monimutkaisempia. Viikinkiajalla myös ilmaantuvat esiliinoihin applikoidut koristeet. Koristeita saatettiin kiinnittää paitsi esiliinan helmaan, myös esiliinan taitteeseen ja yläosaan. Esiliinoihin applikoidut kuviot olivat Länsi-Suomessa erilaisia kerrattuja ristejä, hannunvaakunoita ja kehriä, kuten Euran puvun esiliina todistaa. Euran puvun esiliinassa on yhteensä yhdeksän ristikkomaista kuviota helmassaan. (Lehtosalo-Hilander 1978, 243-245; Lehtosalo-Hilander 1982a, 30.) Korut pukuversioita varten tehdään mahdollisimman tarkasti alkuperäisten mukaan - joskin muinaispukurekonstruktioiden historian aikana on tapahtunut myös ylilyöntejä: korut on kyllä pukua varten valmistettu huolella alkuperäisten mukaan, mutta alkuperäiset onkin sitten haalittu samaan pukuun useammasta eri haudasta! Korujen kopioiden tekijöinä ovat yleensä olleet ammattikultasepät, ja pukuversioita tehdessä onkin usein turvauduttu Kalevala Korun työntekijöiden ammattitaitoon. Se, millä tekniikalla korujen kopiot tehdään, riippuu toisaalta tavasta, jolla alkuperäinen on tehty ja toisaalta alkuperäisen kunnosta. Valetuista alkuperäisistä koruista pyritään ottamaan valos, jos esineen kunto sen kestää, ja valamaan myös kopio. Kaiverrettujen ja pakottamalla tehtyjen esihistoriallisten korujen kopiot tehdään samalla tekniikalla kuin alkuperäiset. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 21; Lehtosalo-Hilander 1984, 72-74.) Mikkelin seudun virallinen matkailusivusto. Tuukkalan tilan aamiaismajoitus tarjoaa huoneita huoneistosta ympäri vuoden ja kesäaikana lisäksi romanttista aittamajoitusta Haudoissa on siis usein myös hauta-antimia, joiden määrä on todennäköisesti vaihdellut vainajan arvoaseman ja rikkauden mukaan: varakas ja merkittävä ihminen sai luonnollisesti enemmän mukaansa tuonpuoleiseen, kuin köyhempi ihminen. Tyypillisiä hauta-antimia ovat vainajan kantaman puvun lisäksi aseet, työkalut ja astiat. Vainajalle mukaan laitetut hauta-antimet riippuivat usein sukupuolesta: miehet saivat hautoihinsa aseita, naiset runsaan koruston (Kivikoski 1961: 110-111.). Suomesta on kuitenkin löydetty myös aseellisia naisten hautoja ja miesten hautoja, joissa on verraten runsaasti koruja. Työkaluja kuten sirppejä, vaakoja ja hevosvarusteita on annettu hauta-antimiksi sekä miehille että naisille, joskin kaupankäyntiin liittyvät varusteita on useammin miesten haudoissa ja karjanhoitoon ja maanviljelykseen liittyviä esineitä on laitettu naisille mukaan enemmän kuin miehille. Myös kotieläimiä on saatettu laittaa vainajan hautaan. (Lehtosalo-Hilander 1982d, 16-19, 34-36.)

If you are not completely happy with your purchase, you have a right to return it to us within 14 days after receiving your order. Fill in the return form you received with your order and mark on the form whether you are returning or exchanging products. We will send you a new size or reimburse your purchase after receiving your returned products. The returns are always free of charge. Mielenkiintoinen myöhäisrautakaudella käytetty kuitukasvi on nokkonen, josta sanotaan tulevan pellavaakin kauniimpaa ja kiiltävämpää kangasta. Sitä kasvoi luonnonvaraisena Suomen alueella jo tuolloin, joten voidaan olettaa sitä käytetyn kuituna vähintäänkin yhtä paljon kuin pellavaa. Löytöjä siitä on suhteellisen vähän, sillä kuten pellavakin, nokkonen kasvikuituna maatuu helposti. Nokkosesta kudotiin palttinasidoksista kangasta. Myös hamppua käytettiin. (Lehtosalo-Hilander 1984, 8-9; Riikonen 1990, 36; Rautavaara 1981, 109, 114.)

Muista miehen puvun osista on hyvin vähän tietoja. On oletettavaa, että jonkinlaista päähinettä pidettiin, joskaan mitään jäänteitä tällaisesta päähineestä ei ole. Jäänteitä on myös kinnasompelutekniikalla tehdyistä kintaista ja sukista. Näihin palaan myöhemmin naisen puvun yhteydessä, sillä miesten ja naisten käyttämät kintaat eivät ainakaan löytöjen perusteella eronneet paljon toisistaan. Hirviluoto, A-L. 1987: Raision emännän muinaispuku. Aboa 1985. Turun maakuntamuseo, vuosikirja. Turku. Esiliina oli puvun yltäkylläisin osa. Se oli runsaimmin pronssispiraaleilla koristettu, ja tämän pronssispiraalien runsauden takia esiliinojen tarkkoja kokoja on myös saatu selville; esiliina reunustettiin usein kauttaaltaan pronssispiraalein, ja säilynyt pronssispiraalireunus voidaan mitata. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 30.) Riis, P. J. 1993: Ancient Types of Garments. Prolegomena to the Study of Greek and Roman Clothing. Acta Archaeologica vol 64(2) - 1993. 149-182.

Muuten värinmääritys on silmien ja kansanomaisen värjäystiedon varassa. Silmämääräisesti värejä arvioitaessa on valmistauduttava siihen, että täydellisen alkuperäistä vastaaviksi ei värejä rekonstruktoita ja pukuversoita tehtäessä saada. Kankaiden värit ovat saattaneet muuttua paljonkin maassa ollessaan; hautalöytöjen tekstiilien yleisväri on useimmiten ruskea. Mikroskoopilla katsottaessa ruskeankin kankaan kuidut saattavat näyttää värikkäämmiltä. Kun silmämääräiset väriarviot yhdistetään tietoon siitä, millaisia kasvivärejä on käytettävä kulloistakin värisävyä varten, saatetaan kuitenkin päästä aika lähelle alkuperäisiä värityksiä. (Lehtosalo-Hilander 1984, 7-8.) Suomalainen muinaispuku : myöhäisrautakautinen vai nykyaikainen juhlapuku? Tutkielma käsittelee suomalaista muinaispukua viikinki-ja ristiretkiajalta v. 800 - 1150. sekä hautalöytöjen perusteella.. Alusvaatteen materiaali saattoi siis olla pellavaa tai villaa. Aluspaitakankaan sidos oli yleensä palttinaa, alushame tai paidan alaset usein toista sidosta, joskus myös muuta, paksumpaa materiaalia kuin paita. Hurstut-hame, eli päällyshameen alle laitettava alushame, oli usein sidokseltaan murtotoimikasta. Kaarinan pukuun rekonstruiotu alusvaate kuitenkin sisälsi poikkeuksellisesti kahta erilaista bataviatoimikassidoksista villakangasta, toista paitaosassa, ja toista hameosassa. (Riikonen 1990, 83-84, 92, 97-101; Ken kantaa Kalevalaa 1984, 38; Hirviluoto 1985, 13-14.) Digitoitujen aineistojen määrä tällä hetkellä (15.05.2020 19:05) : 80 344 181

Would you like to inspire our fans? Share your picture on Instagram with the tag #kalevalajewelry. See more pictures from our fans on the #kalevalajewelry page. Valitse myymälä Espoo - Espoon keskus Espoo - Suomenoja Helsinki - Lanterna Huittinen Jyväskylä Kaarina Kangasala Kerava Kouvola Kuopio Lahti Laitila Mikkeli Nummela Parainen Pirkkala Pori.. Tuhoutumista tapahtuu joskus myös konservoinnin ja säilytyksen aikana. Ongelmia syntyy silloin, kun löytö käsittää erilaisia materiaaleja, jotka vaativat erilaiset käsittelyolosuhteet. Tällainen hankala löytö on kankaan ja pronssin yhdistelmä; materiaalit vaativat päinvastaiset kosteusolosuhteet, kangas kostean ja pronssi kuivan. (Lehtosalo-Hilander 1982a: 6.) Usein pukurekonstruktiota ei tehdä suhteellisen pian löydön tekemisen jälkeen, kuten Euran puvun ollessa kyseessä, vaan vuosikymmenien säilytyksen jälkeen, niin kuin Kaarinan puku. Tällöin puutteelliset säilytysolosuhteet ja löydön aiempi huolimaton käsittely ja laiminlyönnit voivat vaikeuttaa työtä. (Riikonen 1989, 16, 32-33.) Kuten edellä olevassa luvussa selvitin, paita oli luultavasti se vaatekappale, joka vaati eniten kankaan leikkelyä ollakseen mukava päällä pidettävä. Paidan kaavoista on kuitenkin säilynyt hyvin vähän tietoja, joten vertailumateriaali on tullut paidan kaavoja mietittäessä avuksi. Euran pukua tehtäessä etsittiin vastineita suomensukuisten kansojen keskuudesta ja muualta Skandinaviasta, ja päädyttiin viimein kaavaan, joka pohjautuu Jyllantilaisesta suosta löydetyn nahkapaidan kaavaan. (Lehtosalo-Hilander 1982, 24-26, 28.)

Muinaispuvun osat ovat puvuissa jokseenkin samat: alusvaate - mekko tai paita -, peplosmallinen päällysmekko, esiliina, viitta. Yleisin materiaali on villa ja yleisin sidos bataviatoimikas. Värit vaihtelevat valtavasti, samoin pukujen koristelu, joskin useimmiten puvuissa on jonkin verran pronssispiraali- ja lautanauhakoristelua. Koruista muinaispuvulle ominaisimmat ovat olkasolkipari ketjulaitteineen. Kaarinan puvun peploksen koristeaihe on erikoinen. Vaalean siniharmaan peplosmekon taite on koristeltu paksulla tummanharmaalla langalla tehdyllä pujotuskirjonnalla. Lanka muodostaa korinpohjaa muistuttavan kuvion taitteeseen. Riikonen kuitenkin myöntää, ettei tulkinta ole aivan varma, ja esittää senkin mahdollisuuden, että pujotuksella koristeltu kangas ei olisikaan peplosmekon taite, vaan jopa erillinen kaulus, liehuke tms. (Riikonen 1990, 103-104.) Nykykäsityksen mukaan myöhäisrautakautisen naisen puvun päällyshame oli siis peplos-hame. Peplos-hame saa nimensä kreikkalaisesta pukineesta, joka oli muodoltaan samanlainen: suorakaide, joka taitetaan edestä ja takaa laskoksille ja kiinnitetään olkapäiltä soljilla ja vyötäröltä vyöllä. Peplosta ovat Kreikan naiset käyttäneet jo arkaaisella kaudella. Tekstiililöydöt ovat osoittaneet, että viimeistään pronssikauden loppuvaiheessa samanlainen peplos oli käytössä Tanskassa. (Riis 1993, 161, 163-165.) Suomessa varhaisimmat viitteet peplos-tyypin hameesta ilmestyvät samaan aikaan kuin ruumishautauskin. Koska ruumishautaustavan käyttöönottoa varhaisempia tekstiililöytöjä ei Suomessa ole, peplos-tyypin hameen Suomen alueelle saapumisajankohtaa ei voida tarkasti määritellä.

Mikkelin kaupunki Tuukkalan päiväkoti LAAJATIE 18 lla/llä,-ssa/ssä Mikkeli, ☎ Puhelin 015 1943420 kanssa Mikkelin kaupunki Tuukkalan päiväkoti on listattu seuraavissa kategorioissa: all categories Tuukkalan Kalastuskunta. Vesialueen osakaskunnan tiedot: yhteystiedot, kalastusluvat, ajankohtaiset uutiset. Yritys osti Mikkelin ja Kangasniemen rajalta kahdeksan hehtaaria maata sekä kahdeksan.. Ainoat myöhäisrautakaudella käytetyt väriaineet, jotka voidaan kemiallisesti todeta, ovat indigo ja alitsariinihappo. Indigoa saadaan joko intialaisesta indigosta, jota on saatettu jo myöhäisrautakaudella tuoda maahan, tai sitten nykyään harvinaisena Lounais-Suomessa kasvavasta värimorsingosta (Isatis tinctoria), jota myöhäisrautakaudella on kasvanut rannoilla runsaammin ja jota on historiallisena aikana jopa viljelty. Indigo saa aikaan voimakkaan sinisen värin. Alitsariinihappo puolestaan indikoi värimataran käyttöä. Värimatarasta saa punaista väriä. (Tunkkari 1995; Lehtosalo-Hilander 1982a, 6; Tomanterä 1978, 56-58.)

Viikinkiajan sormukset olivat useimmiten pronssisia ja spiraalikierteisiä. Joskus spiraalikierteisen sormuksen keskiosa oli taottu litteäksi ja koristeltu kaiverruksin. Tällaista leveäkilpistä sormusta käytettäessä sormea ei ole voinut kunnolla taivuttaa, joten leveäkilpiset sormukset kuuluivat todennäköisesti ainoastaan juhlapukuun. Myös Euran puvusta löytää esimerkit kummastakin viikinkiaikaisesta sormustyypistä. Erikoisuutena voidaan mainita, että Euran Luistarissa lapsivainajille laitettiin usein myös renkaita varpaisiin. (Kivikoski 1967, 197; Lehtosalo-Hilander 1982a, 21; Lehtosalo-Hilander 1982d, 45.) Koska pronssirannerenkaiden sisällä säilyneet hihan osat todistavat, että hiha kapeni rannetta kohden eikä ollut sylinterimäinen, täytyi valita leikkuusuunnitelma, jossa hihat kapenevat, mutta jossa kangasta menee hukkaan mahdollisimman vähän. Tällainen leikkuusuunnitelma löydettiinkin, ja "aluspaidasta" tuli pitkä, maahan asti ulottuva alusmekko, jonka hihat kapenevat rannetta kohden ja helmat levenevät kohti nilkkaa. Materiaaliltaan se on palttinasidoksista villaa, ja värianalyysit ovat osoittaneet sen väriksi indigonsinisen. (Lehtosalo-Hilander 1982, 24-26, 28.) Mikkelin Palloilijat page on FlashScore.com offers livescore, results, standings and match details 0¬BA÷0¬BC÷0¬WN÷MIK¬AF÷Mikkelin¬JB÷pMAUTeyC¬PY÷Ch9A601r¬WV÷mikkelin¬AS÷2¬AZ÷2.. This file contains additional information such as Exif metadata which may have been added by the digital camera, scanner, or software program used to create or digitize it. If the file has been modified from its original state, some details such as the timestamp may not fully reflect those of the original file. The timestamp is only as accurate as the clock in the camera, and it may be completely wrong. Lehtosalo-Hilander, P-L. 1982b: Luistari I, The Graves. SMYA 82:1. Suomen muinaismuistoyhdistys, Helsinki. Vammala.

Maskun puku valmistettiin Kalevalan juhlavuoden näyttelyä varten. Tekstiilianalyysit teki Leena Tomanterä, joka mm. rekonstruoi pukuun kuuluvan varsinaissuomalaisen kaarihunnun uudelleen. Itse puvun valmisti Riitta Lavonius. Puku tehtiin Maskun Humikkalan kalmiston haudan 32 pohjalta. Puku sijoittuu ristiretkiaikaan. (Ken kantaa Kalevalaa 1985, 20.) Usein vainajalle pantiin hautaan mukaan myös kintaat, neulakinnastekniikalla valmistetut käsineet. Jäänteitä kintaita on esimerkiksi Euran Luistarin haudassa 56, jonka perusteella Euran muinaispuku on rekonstruoitu, sekä Kaarinan naisenhaudasta I/1950, jonka perusteella Kaarinan puku puolestaan tehtiin. Kintaat voitiin laittaa joko vainajalle käteen tai vain mukaan, asetettuna esimerkiksi vatsan päälle. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 32; Riikonen 1990, 104-106.) Löydä omasi Oikotien 188 vuokra-asunnosta alueella Mikkeli. Katso kuvat ja tiedot upeista kohteista ja löydä unelma-kotisi Pukuun kuuluu olennaisena osana myös sen korusto. Korut puhdistetaan ja konservoidaan laboratoriossa. Korujen materiaali selviää sekä esineen ulkonäön ja värin, hajoamisasteen ja korun käyttötarkoituksen perusteella. Lejeerinkisuhteet määritellään kemiallisesti, mutta pukurekonstruktiota tehdessä metallilejeerinkien suhteiden tarkka tietäminen ei yleensä ole tarpeellista. Hautauksessa olevien korujen paikan perusteella pystytään päättelemään paljon siitä pukineesta, jota korut ovat koristaneet. Hurstut-hameet, eräs tulkinta naisten myöhäisrautakaudella käyttämistä alushameista ansaitsee oman selityksensä. Kuten useasti on jo ehditty toteamaan, hurstut-hameet olivat murtotoimikassidoksista villakangasta. Hurstut-hame on suorakaiteenmuotoinen kappale kangasta, joka kootaan vyötärölle vyöllä, joka oli usein lautanauhaa. Kankaalla oli leveyttä jokseenkin runsaasti, hurstut-hameen oli tarkoitus poimuttua vyötäröllä. Hame saattoi olla sivulta avoin, mutta toisaalta siinä myös saattoi olla sivusauma, kuten Raision löytö osoittaa. (Hirviluoto 1987, 13-16; Ken kantaa Kalevalaa 1985, 45; Lehtosalo-Hilander 1984, 77.)

Hjalmar Appelgren-Kivalo suunnitteli vuoden 1925 pohjoismaiseen arkeologikongressiin Perniön emännän puvun, joka on tällä hetkellä pukunuken päällä Kansallismuseossa. Puku pohjautuu suurimmalta osaltaan Perniön Yliskylän hautaan 6. Pukuun kuuluu pellavainen valkea aluspaita, jonka halkio on suljettu hevosenkenkäsoljella. Päällyspukuna on punainen olkainhame, jonka reunat on koristettu kaksinkerroin taitetulla lautanauhalla. Olkasolkina ovat pienet hevosenkenkäsoljet, joista oikeanpuoleisesta lähtee kankiketju, jossa roikkuu korvalusikka ja veitsi. Kumpaakin yhdistää valkea nauha, jossa roikkuu pyöreä riipus. Kaulassa on helminauha ja ranteessa rannerengas. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 14.) Turun yliopiston Kankaita maan kätköistä -sivulla on kuvaus Kaarinan Kirkonmäen kalmiston kaivauksista ja löytöjen analysoinnista. Sivulla on kuvia rautakautisista tekstiilijäänteistä ja rekonstruoidusta Kaarinan puvusta. Jos pronssispiraalikoristelu suoritettiin jo kudontavaiheessa, oli kuvio kaksipuolinen eli näkyi sekä oikealla että nurjalla puolella. Päällikeommellut kuviot näkyivät vain oikealla puolella, kuten applikoidut kuviot yleensä. (Vahter 1928, 61.) Esiliina on valkea, sitä reunustaa pronssikierukkajono, ja sen yläosassa on leveä pronssikierukkakoriste. Esiliinankulmissa on kulmakoristeet. Viittakin on valkoinen, sen kaikki sivut ovat pronssikoristeiset, joten sen tarkka koko on saatu selville: 147 x 94 cm. Viitan lyhyillä sivuilla on hapsut. Viittaan on pitkille sivuille päällikeommeltu 7 spiraalitähdykkää. Pukuun kuuluu verkkomainen otsakoriste, joka on muodostettu villalangasta ja pronssispiraaleista. (Lehtosalo-Hilander 1982a, 14.)

 • Sektorer i samhället.
 • Rasismi on oikein.
 • Oriveden seudun kansalaisopisto kurssit.
 • Parking p3 rothenburg ob der tauber.
 • Indische kampfhühner kaufen.
 • Hyvä päällikkö.
 • Proteiinilaskuri.
 • Porsaankyljykset uunissa ohje.
 • Jykevä perälevy.
 • Pyyhkijänsulat biltema.
 • Mikä selain minulla on.
 • Mac näyttö.
 • Kimchi kastike.
 • Savannah katt omplacering.
 • Männyn siitepöly foodin.
 • Hilti myyntiedustaja.
 • Helena lindgren keikat.
 • Meine stadt buchholz id nordheide.
 • Hiiribaari syöttilaatikko.
 • Ravintola hangout 10.
 • Kända filmcitat star wars.
 • Krk kroatia.
 • Silmänpohjan rappeuma ennuste.
 • At&t prepaid sim card usa.
 • Rumpuputki 200.
 • Cell id map.
 • Hilton kanta asiakas.
 • Ennenaikainen kammiodepolarisaatio.
 • Andromeda galaksi.
 • Debilidades de leo mujer.
 • Colmans sinappijauhe ohje.
 • Mr tambourine man bob dylan.
 • F4u b corsair.
 • Saara aalto monster lyrics.
 • Motec m84 myydään.
 • Viipurin arkisto.
 • Tarmo manni mielipuolen päiväkirja.
 • Sally beauty supply locations.
 • Ravensburg spieleland.
 • Loimu glögi 2017 tarjoilu.
 • Star wars in what order.